Informatie

El Ardoroso is een professionele tangoschool die in 2014 opgestart werd door tangodocenten Steven Huypens en Marleen Termonia.

Steven en Marleen leerden elkaar kennen tijdens hun studies. Marleen studeerde eerst fotografie, nadien Spaans en Frans. Steven studeerde psychologie, met specialisatie in de school- en pedagogische psychologie. Nadien behaalde hij het postgraduaat psychopedagogische counseling en coaching. Vandaag zorgen zij samen voor de pedagogie van hun danslessen.

De Argentijnse tango startte voor hen als een hobby, maar al snel waren zij volledig in de ban van deze dans. Deze passie begon hun dagelijks leven steeds meer in te nemen. Nadat ze vele jaren les volgden, werden ze ook gevraagd om les te geven. Uiteindelijk startte ze hun eigen school en groeide dit uit tot hun professionele activiteit. Ze vinden het belangrijk om zich steeds te blijven vormen, wat hen ook al in Buenos Aires bracht.

Met veel liefde en plezier delen ze hun kennis en begrip van deze dans met anderen.

 

Onze visie

Bij El Ardoroso zijn we ervan overtuigd dat tango een proces is en dat elke tangodanser, van de absolute beginner tot de grote maestro, zich in dat proces bevindt. Dat uit zich, ten eerste, in hoe wij als docenten met tango omgaan: wij vinden het belangrijk om ons zowel als dansers als als docenten steeds verder te blijven vormen. Ten tweede uit zich dat ook in hoe wij onze lessen opbouwen: wij kiezen voor een gestructureerde aanpak, waarin je stap voor stap verder wordt begeleid in je proces. Bij het aanleren van iets nieuws keren we steeds terug naar de fundamenten, vaak ondersteund door techniekoefeningen. Zo leer je niet enkel nieuwe figuurtjes, maar word je ook een betere danser. Op deze manier ga je ook nadien makkelijker nieuwe figuren opnemen. Ook in het groter geheel brengen we graag structuur: zo werken we meerdere weken rond één thema en herhalen we regelmatig. Het doel van die werkwijze is om genoeg ruimte te bieden om de nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen en om ervoor te zorgen dat je het ook beter gaat onthouden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je een figuur comfortabel leert uitvoeren, binnen de mogelijkheden van je eigen lichaam.

Hieronder iets meer uitleg over onze lessen:

Beginners:

In de beginnersreeks starten we van nul en bouwen we geleidelijk op. Hierbij zorgen we voor veel herhaling, zodat de basisfiguren er goed inzitten op het einde van de reeks. Onze focus ligt hierbij vooral op het aanleren van de juiste techniek: stap voor stap diepen we een figuur uit totdat ze comfortabel uitgevoerd wordt, met oog voor de juiste houding en connectie tussen het koppel. Onze nadruk ligt echter niet op het leren van vaste patronen of figuren, maar op de verschillende mogelijkheden die je binnen de Argentijnse tango hebt. De Argentijnse tango is immers een pure improvisatiedans, waarbij leiden en volgen centraal staat. Zo creëert elk danskoppel zijn eigen dans door naar hartenlust verschillende elementen te combineren.

Halfgevorderden en gevorderden:

Na de beginnersreeks kan je aansluiten bij de tweede groep (halfgevorderden). Hier bouwen we verder op wat je geleerd hebt in de beginnersreeks en leer je nieuwe figuren en combinaties. Daarnaast staan we ook uitgebreid stil bij de connectie  tussen het danskoppel, het leiden en volgen, de muzikale beleving enz.

In deze groep kan je enkele jaren blijven: we streven ernaar steeds nieuwe sequenties aan te bieden waarbij we de onderliggende technieken blijven uitdiepen.

Nadat je een tijdje de halfgevorderen hebt gevolgd en je graag iets meer uitdaging wil kan je aansluiten bij de derde groep, de gevorderden. In deze groep zien we vaak dezelfde thema’s als bij de halfgevorderden, met het verschil dat de sequenties complexer zijn en er nog meer variaties aangeboden worden. Ook hier vertrekken we echter nog steeds vanuit de fundamenten, zodat je niet enkel nieuwe figuurtjes leert, maar je je ook blijft ontwikkelen als danser.

 

Betekenis naam El Ardoroso

Het woord ‘El Ardoroso’ bestaat uit twee delen: het Spaanse woord ‘el ardor’ en het achtervoegsel ‘–oso’.

‘El ardor’ heeft een uitgebreide betekenis: het vuur, de passie, de gloed, de warmte, de hartstocht, het verlangen, de intensiteit, de energie.

Het achtervoegsel ‘–oso’ maakt van ‘el ardor’ ‘el ardoroso’, wat de betekenis verandert naar ‘datgene of diegene die bovenstaande eigenschappen bezit’.

 

tangolessen Antwerpen Brussel

Tango Mechelen

Tango Brussel

Tangolessen Antwerpen

Tango Mortsel

Tango Dilbeek

Tango Antwerpen

Tango Antwerpen Berchem

Tangoles Antwerpen

Steven & Marleen in Buenos Aires

Tango Antwerpen

Steven & Marleen in Buenos Aires

 

Steven & Marleen El Ardoroso Tango les Antwerpen Mortsel Mechelen

Tango Antwerpen

logo El Ardoroso Antwerpen Tango

Logo El Ardoroso Tango Argentino – zwart

Logo El Ardoroso Antwerpen

Logo El Ardoroso Tango Argentino – wit